Vodič kroz eBay za početnike

Go down

Vodič kroz eBay za početnike

Postaj by AnTTun on ned oľu 06, 2011 5:56 pm

Mislim da nam na forumu treba nekakav off-topic odjeljak gdje bi mogli postati stvari koje nisu izravno vezane uz naše ljubimce. Poput ovog teksta npr. Smile

No dobro, nadležni će znati kamo ovo smjestiti. Tekst koji slijedi je većim dijelom prijevod nečega što sam pisao na jednom stranom forumu, u hrvata sigurno ima manje eBay shoppera, no nekome će vjerojatno pomoći i time opravdati vrijeme uloženo u pisanje.

Na Ebayu sam registriran još od vremena kad je bio manji od Yahoo Auctions (koji više ni ne postoji), dakle smatram da imam dovoljno iskustva za podijeliti savjet il' dva. Uglavnom sam kupovao i prodavao na američkom eBayu, no biljke tamo nisam nikad kupovao. Većina trgovaca ne šalje biljke izvan SAD-a, a oni koji šalju.. pa recimo da poštarina nije baš jeftina.

Pa sam odlučio provjeriti što europske (.de, .at .it. uk) eBay podružnice nude. Nekoliko detalja me zaintrigiralo pa sam ih odlučio provjeriti jer iste nisam sretao na američkom eBayu. ne kažem da ih tamo nema, jednostavno ih nisam uočio, najvjerojatnije zbog veličine tj. broja trgovaca i kupava na američkom ebayu.

I nakon nekoliko mjeseci vrludanja bespućima raznih ibejeva, došao sam do nekih spoznaja koje smatram bitnim i koje bi potencijalni kupci (sukulentnih biljaka) trebali znati. Idemo redom...

1. Dobro provjerite (pogotovo ako koristite Google prevoditelj zbog nepoznavanja jezika) jeli biljka na slici (dražbe) uistinu biljka koju ćete dobiti ako pobijedite. Ako niste sigurni, pitajte prodavatelja, inače riskirate (ne kažem da će se dogoditi, ali mogućnost postoji) kupnju jednog izdanka biljke sa slike, ili biljke koja liči onoj na slici, ali nije ta. Eventualnu pritužbu da se osjećate prevarenim vam nitko neće uvažiti.

2. Ako se planirate natjecati na nekoliko dražbi istog prodavatelja, a to često radimo da bi uštedjeli na poštarini, provjerite nudi li prodavatelj 'combined shipping' ili ne. Ako ne nudi, u početnu cijenu biljke je vjerojatno uračunan barem dio poštarine da bi se prodavatelj osigurao od gubitka u slučaju da vaša (minimalna) ponuda bude jedina.

3. Neki prodavatelji imaju visoku poštarinu (opet pokriće eventualnog gubitka), ali tvrde da šalju biljke u jednoj pošiljci. Dobro provjerite kako kombiniraju jer i tu postoji trik. Npr. zanima vas 5 biljaka, početna cijena im je svima 1 E, poštarina svakoj 11 E, prodavatelj nudi combined shipping. Ponudite za svaku biljku 1.5 E i računate da je to 5 * 1.5 + 11 = 18.5 E. No prodavatelj ne kombinira pošiljku po broju već po težini i svaku biljku vam računa 250-500 g... ostalo možete naslutiti.

4. Vodite računa da ne uđete u nadmetanje s tzv. shill bidders. To su zapravo lažni kupci ili prijatelji prodavatelja koji mu pomažu dići cijenu. U pravili ih nije teško uočiti ako je u pitanju samo jedan lažnjak. Dva se već teže vide, tri nisam nikad vidio. Evo (opet) primjera. Prodavatelj izlista 10 biljaka, sve dražbe završavaju za 5 dana, početna cijena svake je 1 E. Dva-tri dana kasnije isti nick (kupac) daje svoju ponudu za sve ili veći dio biljaka. eBay maskira nick ponuditelja, ali pokaže prvo i zadnje slovo i rating (broj pozitivnih komentara koje je kupac dobio od prodavatelja). Na osnovi toga je prilično lako utvrditi, s velikom vjerojatnošću, jeli to shill bidder ili ne. Ono što ne znate je koja je njegova maksimalna ponuda, a jedini način da to saznate je da se natječete na dražbi. najčešće je ponuda baš malo ispod onoga što ste spremni platiti ako baš morate ići do kraja. Pa tako za 6.1 E kupite biljku koju ste mogli kupiti za 3 na nekoj drugoj dražbi. Shill bidder je naravno stao na 5.9 E Smile Ovdje ima još jedan zgodan trik. Recimo da ste 'pročitali' lažnjaka i stali s dražbom na npr. 5.5 E. Vjerojatno ćete od prodavatelja dobiti tzv. second chance offer, tj. drugu priliku da kupite istu tu biljku ('jako mi je žao, pobjednik je odustao, evo nudim vam tu biljku po zadnjoj cijeni koju ste dali jer sam dobar čovjek') ili biljku koja je 'vrlo slična' (a zapravo je to ista ta biljka) onoj s dražbe ('jako mi je žao što ste izgubili, ali evo baš imam jednu skoro istu....itd itd').

5. Ako imate bilo kakav problem s prodavateljem, nastojte to riješiti u 4 oka tj. porukama. I to ljubaznim bez obzira koliko ljuti bili. Nastojte ne ostavljati 'negative feedback' niti ga prijavljivati eBayu. Ako ostavite negativno mišljenje, zasigurno ćete isto takvo dobiti. nekoliko negativnih mišljenja vas čini nepouzdanim kupcem, dakle neželjenim na eBayu. Prijava eBayu je na neki način još gora jer ga financiraju prvenstveno prodavatelji. Nije teško zaključiti na čiju stranu će eBay nastojati stati. Ima sam svega nekoliko problema i sve sam uspio riješiti sporazumno s prodavateljima.

6. Dražbovanje stvara ovisnost Smile Nastojte to ne zaboraviti. U trgovini ste u kojoj 'nema čega nema', ne morate vaditi novčanik i još se natječete s drugima... na to se lako 'navući'. Ako već kupujete na eBayu, nastojte barem provjeriti možete li istu tu biljku koju baš tako jako želite možda kupiti u stakleniku ili na izložbi cvijeća jer će tamo sigurno biti jeftinija. I uvijek u cijenu uračunavajte poštarinu. 3 E biljka + 8 E poštarina... nije baš jeftina biljka...

OK, dakle pazili ste na eBayu, nitko vas nije preveslao, nije bilo neke ozbiljne konkurencije.. postali ste ponosni vlasnik nekoliko biljaka. Sudjelovali ste na dražbama koje se plaćaju PayPalom (sve ostalo je pain in the a$$), platili ste iz fotelje i dobili poruku prodavatelja da su biljke poslane i to u Hrvatsku (ako prodavatelj ne šalje u Hr, a vi baš jakojako želite biljku, bolje imajte spremnog rođaka u EU). Slijedi slatko iščekivanje paketa.

I u pravilu taj paket stiže na vaša vrata bez ikakvih problema. Ironično je da iz EU u Hr može ući bilo što, ali obrnuto baš i ne ide, pogotovo ako su biljke u pitanju. E sad, postoje i izuzeci. Pošta carinjenja Zagreb, preko koje će doći većina vaših biljaka je država za sebe. Doslovno. Ako kupujete puno u inozemstvu, prije ili kasnije će vam reći da pošiljku ne možete primiti jer ste već primili previše toga iz inozemstva. Ili će vam pokušati naplatiti carinu koja višestruko prelazi vrijednost pošiljke. Sve ovisi o sreći. 99% pošiljaka sam primio kao da ih je poslao susjed, ali dvije spomenute sam dobro zapamtio. Bez obzira na rečeno, bolje je primati više manjih paketa. Postoje određeni iznosi (vrijednost robe + poštarina) koji 'prolaze', ovisno o načinu transporta iznosi se kreću (mislim) od 20 do 50 E, ali i dalje ostaje mogućnost da je neki carinik imao baš loše jutro. Prošle godine sam primio 10-ak paketa iz inozemstva, nešto sjeme, nešto biljke, niti s jednim nije bilo problema.

Sad me već i prsti bole pa ću završiti. Iskustva drugih, pitanja.. navalite...

_________________
Evil is just a word, under the skin its simple....
avatar
AnTTun
Administrator
Administrator

Broj postova : 764
Join date : 20.08.2009
Age : 53
Lokacija : Slavonski Brod

[Vrh] Go down

Re: Vodič kroz eBay za početnike

Postaj by pupa031 on uto oľu 08, 2011 11:15 am

Hvala Smile !
avatar
pupa031
Kaktusar
Kaktusar

Broj postova : 65
Join date : 28.07.2010
Age : 44
Lokacija : Bilje,Osijek

http://picasaweb.google.com/home

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.